Varför ett könsneutralt språkbruk?
Dels finner jag tanken på att fortsätta att göra något av gammal vana med en sömngångares säkerhet om att det är rätt och riktigt bara för att det "alltid har varit så" skrämmande konservativ. Dels finner jag det motbjudande att vi lever i ett mansdominerat och heteronormt samhälle. Men hemskast av allt är i min mening att så få verkar våga inse det. Att förneka sanningen, kanske tänka "ja jösses vilken värld vi lever i egentligen" och sen gå och engagera sig i något annat. Något med bättre framtidsutsikter, gärna något som ger en tillfredsställelse för stunden i form av glädje eller pengar. För vad har en för att vara feminist egentligen? Det är ju mest jobbigt. Jag erkänner, det är så det är. Ständigt måste en förklara sina "radikala" åsikter, hålla en föreläsning om hela sin moraliska världsuppfattning över en middagsdiskussion, och ändå är det svårt att få mer respekt än att uppgraderas från "knäppgök" till "outsider". Men det ger faktiskt något också. Det ger en känsla av mening att (åtminståne försöka) leva efter sina ideal. Någon slags livsglädje och kämparglöd. Som i längden är värt mer än alla tillfälliga men ack så trevliga distraktioner det finns att gömma sig i.
Men varför just detta? Varför gräva ner mig i dessa petitesser när det säkerligen finns effektivare sätt att propagera på? Eller för den delen, varför försöka över huvud taget? Att tro att jag har makt att förändra hela världen är bara naivt. Eller, hur är det där med makt egentligen? Jag tror att mycket av den makt en människa har är den vederbörande har gett sig själv. Tankar har en sån oerhörd makt, egentligen. Om du har erkänt för dig själv att du är maktlös, att ingen lyssnar på dig och att du aldrig någonsin kommer att göra någon skillnad här i världen så har du i princip tagit första steget mot att misslyckas. Hur vore det att i stället erkänna att du faktiskt har makt att göra så gott du kan? Vilket erkännande är sant egentligen? I det här fallet skapar du faktiskt sanningen själv.
Jag försöker hålla fötterna på jorden. Jag vet att allt jag gör kanske inte kommer att göra så stor skillnad och kanske kommer att glömmas bort direkt. Men jag vet också att om jag ger upp direkt finns det inte ens en chans att jag kommer att kunna lyckas med någonting. För möjligheten finns ju faktiskt där, hur liten den än må vara. Och den tycker jag är värd att kämpa för, om det nu inte finns någon annan motivation över huvud taget (vilket det faktiskt gör, i det här fallet).
Sedan råkar det här vara mitt personliga sätt att kämpa på också. Lite patetiskt och humoristiskt, det medges. Faktum är att jag höll ett treminuters tal om ämnet som en uppgift i svenskan. Det blev visst uppskattat, publiken skrattade oavbrutet, och lärarinnan tyckte att det var som klippt och skuret för stand up-comedy. Hoppsan. Jag som faktiskt hade skrivit talet helt seriöst (bara att jag tar seriöst på en sådan här sak kan nog få många att klassificera mig som knäpp). Men jag antar att det bara var en bonus. Humor är faktiskt ett av de bästa sätten att nå ut till folk, så varför inte låta folk tro att jag gör det här som ett stort skämt? Vad är skillnaden egentligen? Det är ju så absurt att det får folk att skratta, men det är sanningen. Kan en få folk att inse att världen faktiskt är så här absurd kanske de vill göra något åt saken. Kanske skrattar de bara åt hur konstigt samhället är. I vilket fall så har jag vunnit.
Lästips om du vill i insikt efter insikt förfäras över den patriarkaliska samhällsstrukturen, förstå vad jag menar med mansdominerat språkbruk, eller helt enkelt bara skratta: Egalias Döttrar av Gerd Brantenberg. En underbar satir som alla borde läsa.
Jag tror du missförstår folks reaktioner på det du säger. Skrattar gör de därför att med dagens konservativa och mansinfluerade språkbruk kan du använda argument som i sin "officiella" betydelse är helt innehållslösa, men om man ser till deras ursprungliga och faktiska betydelse får en helt annan innebörd. Det är ju så man gör ordvitsar - och ordvitsar är vi programmerade att skratta åt, vare sig de är sanna eller ej.
Och jag kan säga att en skillnad gör du redan - du påverkar mig. Jag vet att det sällan märks och att jag så gott som alltid argumenterar emot, men det är för att testa eventuella svagheter i ett argument innan jag accepterar det.
Huruvida denna påverkan känns relevant är det väl bara du som kan avgöra, men den finns där.
Och ja, du har helt rätt - man måste försöka. Oavsett vad det gäller. Men precis som du säger hänger chansen att lyckas i många avseenden på vad man själv tror om densamma.
Det här kanske låter som en dålig undanflykt - men det är inget jag tänker sätta mig till doms över - men här har du min tanke:
Jag vill ändra på saker. Jag tänker ändra på saker. Men nu? Nej. Varför inte? Jo därför att det kräver en eldsjäl - någon som brinner för vad det nu är.
And at this very moment I feel I am torn among to many places to be albe to conjure up some flames.
Det kommer att ändras. Men tills dess är jag fast i min egen lilla värld. Om jag inte kan hjälpa någon annan förstås, för det kräver inte samma kraft.