Bowling + Rollercoaster = Fun!

Det här kallar jag underhållning:



Heh. Tänk att göra det på riktigt. Tänk bara! Mwahah.

Studentmössa

Min studentmössa kom idag. Med den kom också den skrämmande insikten att det inte är långt kvar nu. Eller nja. Insikten har funnits där länge. Det här var bara ännu en påminnelse som gjorde det hela än mer verkligt. Jag tycker inte rikitgt om verkligheten. Speciellt känslan av att inte ha kontroll över den. Eller, det kanske snarare är så att jag inte vill inse att jag faktiskt har ett visst mått av kontroll, men inte vet vad jag ska göra med den. Det är så väldigt ironiskt, egentligen. Hur länge har jag inte pratat om frihet, längtat efter den, kämpat för den, krävt den? Och nu, när jag äntligen står där med mössan i ena handen och friheten i den andra - vet jag inte vad jag ska göra med den. Den känns så stor och främmande att jag inte vet riktigt vad jag ska ta mig till. Var det så här jag tänkte mig frihet? Ändlösa oceaner av beslutsångest?

Det är nu allting kommer att avgöras. Det är nu jag ska bestämma vad jag vill göra med mitt liv. Det är så det känns. Precis så slutgiltigt, gravallvarligt. Jag får inte välja fel nu, det är så mycket som står på spel.
Nej. Jag borde bli vän med framtiden istället för att försöka fly från den. Jag vet att det finns så väldigt många möjligheter och vägar att gå - men om jag inte prövar en väg kommer jag inte ens att få veta om det var rätt (och om jag ska vara ärlig tror jag att det finns flera vägar som kan visa sig vara rätta). Jag kommer att stå där och fundera medan möjligheterna passerar förbi en efter en, tills jag slutligen har nästan inga val kvar och ett liv bortslösat på tvekan. Meningslöst, alltså. Jag måste sluta ta livet så mycket på allvar. Våga chansa någon gång.

Det är som om jag stod vid kanten av ett stup och tittade ner. Jag vet inte vad som finns där nere. Om jag går därifrån kommer jag aldrig att få veta. Ska jag hoppa? Är det värt risken när jag inte vet vad som väntar mig? Samtidigt kan jag inte stå där vid kanten och titta ner hela livet. Jag måste göra ett val. Vända tillbaka och glömma bort vad som nu än kan finnas nedanför stupet - eller ta chansen och hoppa. Utan att se tillbaka - vilket jag än väljer. Båda valen kräver mod och styrka. Jag måste välja. Jag tänker välja. Eftersom jag vill leva. Inte bara se världen passera förbi medan jag är upptagen med att planera och fundera.

And the day came when the risk to remain tight in a bud was more painful than the risk it took to blossom.
- Anaïs Nin


A Pile of Bones

I can laugh, I can walk

I can dance (though my grace is quite poor)

I can cry, I can talk

I can scream (though my voice is quite sore)

I can sing, I can write

But something's not quite right


For my fingers are cold, and so are my toes

My neck and my arms are dreadfully thin

My kneecaps and joints are obscenely exposed

And my jaws are locked in a macabre grin

I lack both blood and erogenous zones

I am but a skeleton, a pile of bones


I have thoughts, I have views

I have dreams (though mostly nightmares)

I have clothes, I have shoes

I have looks (though they make people stare)

I have teeth, they are white

But something's not quite right


For my fingers are cold, and so are my toes

My neck and my arms are dreadfully thin

My kneecaps and joints are obscenely exposed

And my jaws are locked in a macabre grin

I lack both blood and erogenous zones

I am but a skeleton, a pile of bones


I am tired, I am sad

I am hungry (though no food can make me fat)

I am spry, I am glad

I am thirsty (though I'm leaking like a knitted hat)

I'm feeling vivid and alive, despite

That something isn't entirely right


For my fingers are cold, and so are my toes

My neck and my arms are dreadfully thin

My kneecaps and joints are obscenely exposed

And my jaws are locked in a macabre grin

I lack both blood and erogenous zones

I am but a skeleton, a pile of bones

Skriven av mig, så var snäll och stjäl den inte. Vilka psykiska störningar som orsakade det här poetiska utbrottet är nog inte av något som helst intresse för någon annan än mig själv att rota i, så jag skriver inte mer än så här.


Valentine's day

A tribute to valentines day (sort of):



What the hell am I doing here? I don't belong here...

Konsten att misslyckas

Det var balträning idag. Jag blir alltmer medveten om faktumet att jag kan inte dansa. Jag bara skadar folk, inklusive mig själv. Så förlåt mig för att jag snubblar över allt och alla och är allmänt grinig när det kommer till wienervals. Äh, men jag ska göra mitt bästa för att lära mig det här, balen sägs ju vara väldigt kul när allt kommer omkring. Klänning och tjaffs måste jag ha på mig med... Tvi, jag vill hellre ha frack i så fall. Men då kommer väl mamma och faster att strypa mig... Ah, det löser sig nog på något sätt, även om jag förmodligen kommer att bli ganska yr på vägen.

För övrigt så har jag en hektisk vecka framför mig. Eller nej förresten, tre och en halv hektiska veckor. Projektarbete. Suck. Snarare KONSTEN ATT MISSLYCKAS.

Varför ett könsneutralt språkbruk?

Jag vill minnas att jag skrev för några veckor sedan att jag tänkte föra en kamp för ett könsneutralt språkbruk. Ni vet, att inte säga MAN måste göra si och så, bara för att MAN alltid har gjort så. Men varför göra detta? Låt mig först förklara min feministiska grundtanke bakom det hela:

Dels finner jag tanken på att fortsätta att göra något av gammal vana med en sömngångares säkerhet om att det är rätt och riktigt bara för att det "alltid har varit så" skrämmande konservativ. Dels finner jag det motbjudande att vi lever i ett mansdominerat och heteronormt samhälle. Men hemskast av allt är i min mening att så få verkar våga inse det. Att förneka sanningen, kanske tänka "ja jösses vilken värld vi lever i egentligen" och sen gå och engagera sig i något annat. Något med bättre framtidsutsikter, gärna något som ger en tillfredsställelse för stunden i form av glädje eller pengar. För vad har en för att vara feminist egentligen? Det är ju mest jobbigt. Jag erkänner, det är så det är. Ständigt måste en förklara sina "radikala" åsikter, hålla en föreläsning om hela sin moraliska världsuppfattning över en middagsdiskussion, och ändå är det svårt att få mer respekt än att uppgraderas från "knäppgök" till "outsider". Men det ger faktiskt något också. Det ger en känsla av mening att (åtminståne försöka) leva efter sina ideal. Någon slags livsglädje och kämparglöd. Som i längden är värt mer än alla tillfälliga men ack så trevliga distraktioner det finns att gömma sig i.

Men varför just detta? Varför gräva ner mig i dessa petitesser när det säkerligen finns effektivare sätt att propagera på? Eller för den delen, varför försöka över huvud taget? Att tro att jag har makt att förändra hela världen är bara naivt. Eller, hur är det där med makt egentligen? Jag tror att mycket av den makt en människa har är den vederbörande har gett sig själv. Tankar har en sån oerhörd makt, egentligen. Om du har erkänt för dig själv att du är maktlös, att ingen lyssnar på dig och att du aldrig någonsin kommer att göra någon skillnad här i världen så har du i princip tagit första steget mot att misslyckas. Hur vore det att i stället erkänna att du faktiskt har makt att göra så gott du kan? Vilket erkännande är sant egentligen? I det här fallet skapar du faktiskt sanningen själv.

Jag försöker hålla fötterna på jorden. Jag vet att allt jag gör kanske inte kommer att göra så stor skillnad och kanske kommer att glömmas bort direkt. Men jag vet också att om jag ger upp direkt finns det inte ens en chans att jag kommer att kunna lyckas med någonting. För möjligheten finns ju faktiskt där, hur liten den än må vara. Och den tycker jag är värd att kämpa för, om det nu inte finns någon annan motivation över huvud taget (vilket det faktiskt gör, i det här fallet).

Sedan råkar det här vara mitt personliga sätt att kämpa på också. Lite patetiskt och humoristiskt, det medges. Faktum är att jag höll ett treminuters tal om ämnet som en uppgift i svenskan. Det blev visst uppskattat, publiken skrattade oavbrutet, och lärarinnan tyckte att det var som klippt och skuret för stand up-comedy. Hoppsan. Jag som faktiskt hade skrivit talet helt seriöst (bara att jag tar seriöst på en sådan här sak kan nog få många att klassificera mig som knäpp). Men jag antar att det bara var en bonus. Humor är faktiskt ett av de bästa sätten att nå ut till folk, så varför inte låta folk tro att jag gör det här som ett stort skämt? Vad är skillnaden egentligen? Det är ju så absurt att det får folk att skratta, men det är sanningen. Kan en få folk att inse att världen faktiskt är så här absurd kanske de vill göra något åt saken. Kanske skrattar de bara åt hur konstigt samhället är. I vilket fall så har jag vunnit.

Lästips om du vill i insikt efter insikt förfäras över den patriarkaliska samhällsstrukturen, förstå vad jag menar med mansdominerat språkbruk, eller helt enkelt bara skratta: Egalias Döttrar av Gerd Brantenberg. En underbar satir som alla borde läsa.

RSS 2.0